Benito Maij

Benito is geboren in de haven van Zaandam, waar hij opgroeide bij zijn ouders en broer. Bloed fanatiek zijn en onderlinge concurrentie werd van huis uit gestimuleerd. Er was geen onderdeel waar de broers niet met elkaar de strijd aangingen.

Sport nam een belangrijke positie binnen het gezin in. Doordat vader door persoonlijke omstandigheden in zijn jeugd niet het maximale uit zijn leven en/of sportcarrière heeft kunnen halen, wilde hij zijn zonen alle mogelijkheden geven om dat wel te doen. Dit ijzeren regime overheerste het gezin. Thuis werd kei hard getraind om beter te worden in de sport judo.

Vanuit huis kreeg Benito mee dat je altijd voor zekerheid en veiligheid moest kiezen. Wees niet te ondernemend en zorg dat er geen schulden op de bank staan. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Hard werken, geen grote risico’s nemen en zeker niet je kop boven het maaiveld uitsteken.

Toen Benito 20 jaar oud was, overleed zijn vader aan kanker. Een maand daarvoor had Benito nog zijn eerste grote overwinning behaald, Nederland (Papendal) Europees Kampioen Junioren judo. Na de dood van zijn vader was hij zoekende naar zijn identiteit in de wereld. Eerder werd alles door vader geregeld en werd alles voor hem bepaald. Judo was zijn houvast, maar hij wilde niet meer. Zijn innerlijke ‘’ik’’ begon te ontwaken en verlangde naar onafhankelijkheid en het maken van eigen beslissingen.

Benito brak met het verleden en ging een andere weg in. Hij ging doordeweeks op in het nachtleven en in de weekenden werkte hij in de Amsterdamse haven. Slapen op het strand en rijden zonder rijbewijs. Na een jaar van opstand en rebelleren tegen het systeem werd het tijd om zijn leven te veranderen. In de krant stond een advertentie van het Korps Mariniers. Gegrepen door het avontuur en de noodzaak voor structuur in zijn leven meldde hij zich aan. Na een klein jaar van verschillende keuringen kon hij zich op 02 februari 1997 melden op het station van Kralingen.

Gedreven door eigen perceptie van het leven en de uiterlijke arrogantie van zijn eigen geloof werd hij binnen 2 seconden geconfronteerd met de realiteit van het Korps en zijn militaire vorming. 9 maanden mariniers opleiding in Rotterdam, op de van Gentkazerne, was voor Benito een hardste confrontatie met zijn eigen ego en zwakheden. Geen controle hebben over je eigen tijd is killing.

Na ongeveer een jaar opleiding mocht hij zichzelf eindelijk Marinier noemen. Trots dat hij was!
10 jaar werkte hij als IBT-docent op Schiphol. Zelfverdediging, vuurwapen en ambtsinstructie waren de basis lessen die hij verzorgde. De constante drang om beter te worden en het maximale uit zichzelf en de lessen te halen waren soms een doorn in de ogen van collega’s. Niet iedereen had dezelfde achtergrond en ambitie.

Benito Maij 2
Benito Maij 1
Benito Maij 3

Na 10 mooie jaren bij het Korps besloot Benito een andere kant op te gaan. Zijn oude judocoach, Cor van der Geest, belde hem op. Zijn vraag was helder en na een lang en goed gesprek was hij terug op de mat, waar hij zoveel jaar geleden onzichtbaar was verdwenen. Vechtend tegen het verleden en vol overgave is Benito toen begonnen aan zijn 2de carrière op de judomat.

Naast zijn eigen judo carrière begon hij met lesgeven en hij groeide al snel door naar hoofd jeugdopleiding. Daar werd hij verantwoordelijk voor de opleiding structuur binnen de club. Samen met een oude korps maat ging hij als echte militair de strijd aan tegen judo Nederland om Kenamju weer terug te brengen aan de Nationale jeugd top. Harde en confronterende trainingen, gecombineerd met survival kampen, brachten het geloof weer terug in de jeugd. Er werd weer gewonnen en talentvolle jeugdige sporters kwamen terug naar Haarlem om beter te worden.

Ontwikkelingen binnen de JBN hadden hem de mogelijkheid gegeven om te gaan werken als talentcoach, 0,5 fte, voor de Judo Bond Nederland in Haarlem. Hij had succes als talentcoach en zorgde voor 2 zilveren medailles op de WK junioren in Bangkok, Thailand. De volgende stap in zijn ontwikkeling als trainer/coach zou zich aandienen in 2008. Na de spelen van Beijing werd de structuur binnen de JBN veranderd en werd ik doorgeschoven naar Pre Olympic Coach. Nog steeds voor 0,5 fte.

Als Pre Olympic Coach begon een lastige periode, die niet het gewenste resultaat opleverde op de spelen in Rio de Janeiro (2016). In 2016  is de Nederlandse judo top gecentraliseerd op Papendal. De keuze van Benito om mee te gaan naar Papendal was helder vanaf de eerste dag, werken naar de Olympische spelen in Tokyo (2020).

De intentie en benadering in zijn leven zijn geprofessionaliseerd. Het werken met de huidige atleten hebben hem daar veel inzicht in gegeven. Als coach is hij altijd op zoek naar intrinsieke topsporters, die de potentie hebben om de absolute top te halen.

Naast zijn werkzaamheden als coach en trainer is Benito zijn eigen bedrijf gestart: MaijXperience.

Als High Performance Coach wil hij zijn levenslessen delen met anderen, om hen te inspireren en motiveren.

 

Meer weten over Benito?
Beluister zijn eerste podcast waarin hij meer over zichzelf vertelt.